donderdag 20 november 2014

10 dagen zonder TARWE

na 2 jaar strikt tarwe-vrij, een absolute bonus voor mijn gezondheid, staat het touw nu al een half jaartje minder gespannen. langzaam aan sloop tarwe terug in mijn voedingspatroon, vooral in het weekend. weliswaar zijn boterhammen definitief verbannen (en dat maakt al een enorm verschil), er is al eens een pastaatje bij vrienden, pizza op vrijdagavond, een koekje bij de koffie, een club kaas als snelle lunch of pistolets op zondagochtend. en hup daar was de migraine weer, een onderbroken slaapritme en een gezwollen buik als eerste symptomen. 

om te voorkomen dat tarwe mijn darmen terug de stuipen op het lijf jaagt, en daarmee mijn immuunsysteem aanvalt, borstel ik tarwe & andere darm-onvriendelijke graansoorten de keuken uit. (alles over tarwe lees je in mijn blogartikel 'de lunchbox')

10 dagen lang zal ik mijn blog vullen met de hapjes en gerechten (bovendien zonder vlees) die door mijn mond gaan. het is een prima oefening foodphotography en een handleiding of menukeuze voor iedereen die geïnspireerd geraakt. 






*** avond: curry van Jamie Oliver uit The Return of The Naked Chef


een praktisch probleem: foodphotography en daglicht.
wanneer de potten 's avonds van het vuur worden gehaald en we klaar zijn om aan tafel te gaan, is het tijdens de wintermaanden te donker voor foto's met daglicht. vandaar vandaag... de ingrediëntenfoto, met daglicht!







------------------------------------------------------------------



*** lunch: de lijnzaadwrap van Dr. William Davis (Broodbuik p272)







recept:
3 el gebroken lijnzaad

1/4 tl bakpoeder
1/4 tl uienpoeder
1/4 tl paprikapoeder
snufje zout of selderijzout (opletten! samen met vulling snel te zout)
1 el kokosolie
1 groot ei
1 el water (te vervangen door groentesap)

vulling naar keuze: ik koos voor gemarineerde tomaten/paprika's, mozzarella & rucola



-------------------------------------------------------------------







*** avond: groententaart





groententaart

recept: faismoicroquer













*** ontbijt: pannenkoeken van havermoutmeel en boekweit



pannenkoeken van havermout & boekweit
met kokosbloemsuiker, gebakken in kokosolie




*** avond: spaghetti met 10 groenten-provençaalse saus


het aanbod tarwe-vrije pasta in de winkelrekken is vandaag zeer uitgebreid. quinoa, boekweit, bruine rijst, pompoen,... vormen de basis van deze deegwaren ipv tarwe.

de saus is al jaren een klassieker hier in huis. ik maak één keer per week een provençaalse saus. 10 groenten: knoflook, ui, rode, gele, oranje-paprika's, wortelen, courgettes, aubergines & champignons. afgewerkt met tomatensaus en eventueel een vegetarisch gehakt.  de verscheidenheid in groenten en kleuren maakt deze saus heel voedzaam.
we maken vaak op zondag een hele ketel, deels voor het avondeten, een stukje diepvries voor onverwachte hongertjes, en een deel voor een gerechtje - zoals lasagne - later op de week...
 



foto: Kitchen Aid





--------------------------------------------------------------------





*** ontbijt: huisgemaakte granola

een prima alternatief voor de wakke havermoutpap, de saaie voorverpakte muesli of de ongezonde cornflakes. en er komt geen tarwe in de buurt.
granola is een crunchy mengeling voor een snel ontbijt of als knabbel uit het vuistje...



havermoutvlokken, zaden & pitten (pompoen, zonnebloem, chia, sesam, lijnzaad,...),  gedroogde bessen (veenbes, goji,...), noten (hazel, amandel, okker, kokos,...), evt. vanille (geschraapt uit de vanillestok. nee, vanillesuiker is suiker met synthetische vanillesmaak), agavesiroop (doet onze suikerspiegel minder pieken als tafelsuiker). je kan het recept vereenvoudigen door havermout te mengen met ruw gemalen noten + agavesiroop = 3 basisingrediënten die je in iedere supermarkt vindt.

half uurtje in de oven op 150° - afgekoeld opslaan in een weckpot, zodat hij crunchy blijft,  en klaar voor iedere weinig-tijd-ochtend.
ik eet granola met yoghurt & fruit.








*** lunch: 
kikkererwtensoep van Jamie Oliver (zie dag 2)

       &

       Le Pain Des Fleurs crackers met rode bieten spread (Streich)













*** avondeten: griekse salade de luxe (restaurant)




foto: damndelicious



--------------------------------------------------------------------










*** ontbijt: smoothie van bessen

zeg nooit fruitsap tegen een smoothie. 
(zelfgeperst-) sap  heeft weinig voedingswaarde en doet enkel onze suikerspiegel onnodig pieken. een smoothie moet evenwichtig zijn en naast fruit/groenten (mét zijn vezels) ook andere koolhydraten, eiwitten en de juiste vetten bevatten. vandaar dat ik naast fruit nog andere ingrediënten toevoeg (een andere eiwitbron en vet is ook prima).
   
één glaasje is nogal weinig als ontbijt, een half litertje geeft een verzadigd gevoel tot de middag.

- bessenmengeling (ontdooid diepvriesmengeling Colruyt bv) 

- ongezoete amandelmelk
- Mesclun (jonge sla, notensla, kervel, spinazie)
- koffielepel havermout
- koffielepel soja lecithine 
- koffielepel hennepzaad
- koffielepel (kastanjebloesem-) honing





*** lunch: omelet met paddenstoelen

in de herfst is er een overaanbod aan paddenstoelen. kies wild geplukte paddenstoelen of biologisch gekweekte kastanjechampignons.  de populaire witte champignon moet je vermijden.
ze zijn bijzonder voedzaam, vetarm en bevatten veel beschermende stoffen. een rauwe paddenstoel is giftig, verhit ze altijd.

seizoensgroenten eten, heeft ook nog andere heilzame voordelen. in die groenten zitten de vitaminen en mineralen tegen kwaaltjes die ons op dat moment van het jaar teisteren.


stoof een bakje paddenstoelen in olijfolie. (eerst  even snel wassen in plaats van te borstelen).  giet de met (bv amandel-)melk opgeklopte omelet erover. kruid met peper, zout en eventueel chilivlokken. en werk af met harde geitenkaas.


een omelet champignon is thuis supersnel gemaakt. en wordt geserveerd in elke brasserie. een gezond alternatief voor een boterhammenlunch.



*** 4-uurtje: kikkererwtensoep van Jamie Oliver






foto: dieTTaste










*** fridaynight = familynight, Taco Party!


(foto: Wild Greens and Sardines)



-------------------------------------------------------------------





ontbijt: fruitsla, yoghurt, okkernoten, zaden & pitten...



lunch: Minestrone-soep 
gesneden groenten (groentemengeling diepvries)
tomatenstukjes in blik, verse snijbonen, 
Borlottibonen & reuze witte bonen, bouillon, 
peper, zout en verse basilicum


tussendoortje:
gedroogd fruit, noten en zonnebloempitten



winters stoofpotje:
wortel, pastinaak, ui, knoflook, venkel,
pompoen & champignons
(met rijst voor de huisgenoten)


zondag 9 november 2014

herfst 2014 bis



een kleurexplosie in het bos
de Amerikaanse eiken en kastanjebomen gooien hun bladeren als een warm deken over het wilde plantsoen en grastapijt. 
het eenvoudige bostrapje op de helling zit grotendeels verstopt. de Ierse klimop heeft een laatste groeispurt. de zee van  Mm EMILE MOUILLERE hortensia's verliest langzaam zijn poppy witte kleur. de uitbundige Mannetjesvaren, die zich het afgelopen jaar onwaarschijnlijk vermenigvuldigde, rekt zijn bladeren tot de eerste winterprik. het jonge Lampenpoetsergras wiegt zijn mooie aren in de herfstwind. de sterk opgeschoten Haagbeuk tegen het schuurtje verandert tot de lente in roestbruine wal.
de mooiste tijd van het jaar.