donderdag 23 januari 2014

kefir
jaren geleden werd er op de berg heel wat kefir gebrouwen, met een basis of 'bloempje' dat ik via via kreeg. een lange vakantie betekende het einde van het levend organisme en de productie viel stil. ik denk dat ik op dat moment een yoghurtmachine aanschafte.
maar yoghurt is niets in vergelijking met kefir, en bevat niet de heilzame p
robiotische eigenschappen.  we kennen allemaal die kleine witte plastiek flesjes in de koeltoog van de supermarkt, het meest overpriced melkproduct dat er bestaat.
de traditie van kefir doorgeven is verdwenen, je kan het hooguit nog op het internet bestellen. maar...  deze week vond ik in de koeltoog van de biowinkel gedroogde kefir-korrels. de eerste liter melkkefir is een feit!

Benodigdheden

- 1 liter melk
- 1 zakje kefirpoeder

1: Los de inhoud van één zakje kefirpoeder op in  ongekoelde melk, giet het in een weckfles en laat dit 24 uur staan op kamertemperatuur.
Na 24 uur is de kefir klaar.

2: Voor u de kefir gaat opdrinken, in de koelkast zet of er iets aan toevoegt moet u 3 eetlepels kefir afnemen. De rest drinkt u op.

3: Een nieuwe liter kefir bereidt u door (tenminste) 3 eetlepels kefir die u bij stap 2 heeft afgenomen te mengen in een nieuw literpak melk of in een weckfles met een liter melk.

is er een verschil tussen supermarktdrankjes (Actimel, Yakult, etc) en kefir?
http://www.nicholls.nl/probiotica's.html

'kefir, gezonde darmflora uit eigen keuken':

http://energiekevrouwenacademie.nl/gezonde-darmflora-uit-eigen-keuken/

5 opmerkingen: