zaterdag 25 januari 2014

speculoospastaspeculoospasta is makkelijk zelf te maken en als je alle ingrediënten zelf toevoegt weet je precies wat erin zit*.de basis van de pasta is speculoos (al dan niet zelfgebakken), een kop sterke koffie en bio hoeveboter (toevoegen op z'n Jamie Olivers, op 't gevoel, zonder af te wegen) mixen, eventueel voor de crunchy smaak speculooskruimels mengen - de pasta laten opstijven in de koelkast. 


je kan ook van scratch beginnen: speculooskruiden zelf samenstellen (of de samenstelling kopen - ik kocht een zakje bij een Marokkaan op de markt) & speculoos bakken.

Piet heeft een geweldig recept (voor als je veel tijd hebt):*note: in industriële bereidingen, maar ook in de koffiekoeken bij de bakker, wordt om de prijs te drukken echte boter vervangen door transvetten (dat is vloeibare olie bv palmolie, zonnebloem- of koolzaadolie die gehard wordt - zoals de margarine in een vlootje of plantaardige bakboter (bv Planta). dat proces is giftig, maar in tegenstelling tot veel landen nog steeds toegelaten in België. als je kind leeft op boterhammen met choco of speculoospasta is het verstandig om die zelf te maken met hoeveboter. slecht voor de cholesterol?  in tegendeel, transvet-zuren (jou vlootje minarine)zouden  het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en de kans op hart- en vaatziekten vergroten.


1 opmerking: