zaterdag 19 juli 2014

BRETAGNEIk zoek de ingrediënten bij elkaar voor een zomers slaatje met een in de oven afgebakken pâte feiilletée gevuld met geitenkaas. 
We worden getipt door een Bretoen dat er op zaterdagochtend op de markt van St.-Renan een geitenboer staat met zijn eigen producten. De biokaas zou verrukkelijk zijn. Zo vertrekken we nog voor de mist helemaal opgetrokken is naar een stadje niet zo ver in het binnenland. Het is een knus plaatsje in een dal met 17e eeuwse huizen in graniet en vakwerk rond een plein en kerk. De wekelijkse markt is bekend om zijn lokale artisanale producten. Naast op hout geroosterde kippen, staan eenvoudige kramen met versgevangen krabben en vis, een groenteboer met lekkers uit eigen moestuin, rieten manden, aquarels en Bretoens kantwerk. Ertussen een populair zangkoor met Keltische muziek. Al snel beginnen oude getaande vrouwtjes spontaan te volksdansen.
Het sobere kraam van de geitenboer, niet veel meer dan een plank op schragen, heeft succes. Alhoewel zijn aanbod beperkt is, wordt het moeilijk kiezen. De kaasjes hebben allemaal dezelfde vorm, een soort afgeknotte piramide, maar de ene soort al wat meer gerijpt en uitgedroogd dan de andere. Dan is er nog de fromage du jour, waarbij ik veronderstel dat de boer ze vanmorgen na het melken meteen eigenhandig in vormpjes heeft geperst. Ik koop een assortimentje waaronder een kaas in een jasje van gedroogde tijm.
De kaas kan niet wachten op de pâte feiilletée en we serveren hem meteen als we thuiskomen met op steen gebakken artisanale baguettes en in knoflook gemarineerde olijven uit het zuiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten