maandag 1 september 2014

de lunchbox
ingrediënten:
* fijngesnipperde mengeling Mesclun sla

* kleine trostomaatjes
* gemarineerde groene olijven
* mais (is eigenlijk ook een graansoort, dus beperken)
* mozzarella bolletjes
* een taboulé van quinoa (liever niet de gebruikelijke tarwegriesmeel), geroosterde Provençaalse groenten, munt, rozijnen

* 1 hardgekookt ei
* een dressing (van mayonaise, rode wijnazijn, olijfolie, kastanjebloesem honing en fijngesnipperde koriander) de dressing wordt apart geserveerd

 
geen tijd? de taboulé en gekookte eieren had ik even de avond voordien gemaakt, waardoor de bereidingstijd van 2 lunchboxen amper 10 minuten bedroeg. 10 minuten kan iedereen missen, toch?

leuke lunchboxes:
http://sistemaplastics.com/products/to-go/1.3l-chill-it-to-go 

inspiratie nodig voor het bereiden van slaatjes?
http://www.pinterest.com/carolienwillems/s-a-l-a-d-e/
De Griekse salade
ingrediënten:
* quinoa met Provençaalse groenten
* tomaat, komkommer

* feta
* olijven
* dolmades
* tzatziki
* taramasalatain de lunchbox van 99% van alle Vlaamse kinderen zitten boterhammen.  ze zouden van minder lusteloos de namiddag ingaan, want zoveel koolhydraten zorgen na een korte energieboost en een volle maag vooral voor een serieuze dip. brood is een snelle koolhydraat, een vorm van suiker die de suikerspiegel te hard doet schommelen. die schommeling maakt ons moe en geeft een drang naar nog meer zoet. of ze maken sommige kinderen nog meer kinetisch.
daarenboven weten we ondertussen dat brood op basis van tarwe niet zo onschuldig is, ongeacht ze wit of volkoren is. sinds de jaren '80 werd er te veel geknoeid met deze graansoort om een grotere productie te bekomen.
daarenboven is brood gecombineerd met eiwitten zoals vlees of kaas moeilijk verteerbaar en maakt ons dik.


een uitgebreid en evenwichtig slaatje is een veel beter alternatief, daarenboven kom je op die manier makkelijker aan de 5 porties groenten per dag. 

naast groenten, kan een eiwitbron niet ontbreken. dit kan vis, vlees, eieren, tofu, bonen, linzen,kikkererwten,...zijn. zij zorgen voor een lang verzadigd gevoel. 
let op, de boterhammen vervangen door een koude pastasalade of rijst is het probleem verschuiven. we vermijden de snelle koolhydraten.
de lunch wordt afgewerkt met goede vetten in de vorm van een dressing. zoals de Wereld Gezondheidsorganisatie onlangs nog bevestigde zijn niet de vetten de dikmakers, maar suikers, snelle koolhydraten (tafelsuiker, brood, pasta, rijst & aardappelen). onze hersenen hebben goede vetten nodig om te functioneren. en zeker kinderen die op school zitten.
je hebt toch koolhydraten nodig, én vezels, hoor ik je denken? de trage koolhydraten, die langzaam energie afgeven, zitten er ook in overvloed in spelt, quinoa, groenten, boekweit, noten en zaden, peulvruchten...zij hebben een lage glycemische index (GI) en zijn veel liever voor je insuline. (vandaar dat noten super gezond zijn!) alle voedingselementen (koolydraat, eiwit en vet) in 1 nootje! de vezels haal je uit de groenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten