donderdag 11 december 2014

glutenvrije pannenkoekenje moet de afgelopen jaren al onder een steen hebben gewoond, om niet de wereldwijde ophef rond tarwe te hebben opgemerkt.  al wie tarwegluten mijdt, kan getuigen hoe het zijn gezondheid ten goede is gekomen.
alhoewel we ondertussen nu wel allemaal weten dat we niet zoveel granen moeten eten en dat een gezonde maaltijd uit proteïne, een ruime scheut gezonde vetten en groenten bestaat, zitten eetgewoontes  er sterk inge'bakken'. en soms is er een sterk verlangen naar brood, pizza, pasta of een pannenkoek. en hoewel iedere supermarkt glutenvrij tarwemeel in de rekken heeft, zijn we daar geen stap beter mee. het blijft tarwe, een graansoort die in de jaren '80 gekruist werd met grassen om de aren te vergroten. besef hierbij ook dat die onttrokken gluten als extra deegverbeteraar aan bakkers wordt verkocht, waardoor nu een hele generatie jonge kinderen allergisch reageert.

vandaag bakten we pannenkoeken met het oergraan teff en havermeel. beide zijn glutenvrij. het is te zeggen, teff heeft ook een gluteneiwit, maar van een totaal andere samenstelling als de gemanipuleerde tarwegluten. ze zou zelfs veilig zijn voor coeliakie.

teff is een oergraan dat in Ethiopië al tienduizenden jaren gegeten wordt, weliswaar in gezondere proporties als in de Westerse koolhydratenmaatschappij. sinds vorig seizoen wordt het graantje ook massaal in Nederland gekweekt. het verhaal gaat dat Ethiopische atleten hun uithouding te danken hebben aan teff.

haver en teff zijn daarenboven in vergelijking met andere granen geen snelle koolhydraten. ze doen onze suikerspiegel (die we allemaal stabiel willen houden) niet zo pieken.


ingrediënten:

- bio-eieren
- teff
- havermeel (deeg van haver is korrelig en weinig elastisch, vandaar de toevoeging van teff en zijn gluten, voldoende eieren en agar-agar)

- gist
- kokosbloemsuiker
- agar-agar (plantaardige gelatine)
- biomelk
- bakken in zachte olijfolie, bio-boter, kokosolie, ghee...


3 opmerkingen:

  1. Ben dol op pannenkoeken, maar heb het juiste glutenvrije beslag nog niet kunnen vinden!
    Dit ga ik maar eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. met teff gaat het geen probleem zijn Maureen. omdat het graantje ook een eiwit heeft dat het geheel wat bindt. dit in combinatie met voldoende eieren & agar-agar moet het lukken! :-)

    BeantwoordenVerwijderen