maandag 25 augustus 2014

SARDEGNA - ITALIA


 
2,5 km op een moeilijk berijdbaar bergpad tot aan de agriturismo (B&B) Oasi del Cervo

maandag 11 april 2011

na onze vlucht, rijden we langs een brede vallei tussen bergmassieven van de hoofdstad Cagliari naar onze agriturismo in Arbus aan de westkust. De vallei is groen, het gras opgeschoten en bezaaid met paardenbloemen. De percelen zijn omboord met cactussen en eucalyptus. De streek is zeer desolaat, geen huizen, winkeltjes, precies één groot natuurreservaat. De weg slingert over de berg in haarspeldbochten en langs oude ijzermijnen. En dan eindelijk een naambordje. Een rotsig niet geasfalteerd bergpad over de heuvels. We besluiten meteen deze klim en afdaling tot 2 x per dag te beperken. En dan op het punt dat de weg langs een ravijn loopt, de heuveltoppen bezaaid met langharig geiten, en we in de verte de costa verde met zijn hagelwitte stranden zien, duikt de boerderij op.
Een stel honden komt ons tegemoet. De boerin staat ons met open armen op te wachten. De boerderij is enorm basic, maar de locatie is uniek. In 360° geen huis of dorp te bespeuren. Enkel met maquis bedekte heuvels en grazende geiten. Zonder twijfel het authentieke Sardeense platteland, ver weg van de bewoonde wereld, maar ook zonder waterleiding, electriciteit, internet...
We klimmen op de bergtop en zien de zon ondergaan boven de Middellandse zee.

's Avonds schuiven we aan bij de lange gedekte boerentafel. 2 Nederlandse koppels zijn de enige andere gasten. Op tafel karaffen zelfgebrouwen rode wijn. De Sardeense gerechten komen vlot uit de keuken. Een heel assortiment antipasta (gefrituurde aubergineschijfjes, quiche met artisjok, olijven, opgelegde zomergroenten , spek & salami, ricotta van geit), gevolgd door verschillende soorten pasta's, gegrilde sardientjes, slaatjes en een geitenragout... dan wordt de zelfgemaakte kaasschotel opgediend,jong en belegen, caprino en peccorino, gevolgd door een fris fruitslaatje overgoten met een limoncello-siroop en als afsluiter tegen elven een dessertenbuffet met merinques en gevulde soezen. We gieten alles door met de degustieven Grappa of Mirto en een kopje sterke Italiaanse koffie...
Wat een eetfestijn! we reserveren het avondeten meteen voor de volgende dagen...








1 opmerking: